Night Vision 4.0 e aici!

Night vision e un program tip “planetarium” care afiseaza cerul din orice locatie de pe pamant. Optiunile de vizualizare permit utilizatorului sa selecteze ce obiecte celeste vor fi afisate, tipul de font utilizat si sa modifice diversii parametri ai stelelor. Se poate selecta viteza cu care trece timpul, iar derularea inapoi este de asemenea posibila. Se pot tipari grafice pentru stele.   

Night Vision este programat 100% in Java, ceea ce ii permite sa ruleze pe toate sistemele de operare importante (PC, Mac, Linux).

Noutatile versiunii 4.0:

·       Manipulare prin intermediul mouse-ului, inclusiv prin rotita

·       Diversitatea in privinta dimensiunilor stelelor

·       Cautare imbunatatita a stelelor si altor obiecte celeste

·       Magnitudine bazata pe zoom pentru gasirea stelelor si a altor obiecte celeste

·       Denumirea obiectelor celeste este disponibila in toolbar

 

Imagine prin Night Vision

Utilizeaza mouse-ul pentru a modifica imaginea. Trage imaginea cu mouse-ul pentru a schima pozitia. Foloseste rotita mouse-ului pentru zoom mai mic sau mai mare.

Imagine cu sistemului solar

Cerinte tehnice

Night Vision ar terbui sa functioneze pe orice calculator care contine cea mai recenta versiune a Java Runtime Environment (versiunea Java 1.4 sau mai recenta). Aproape toate calculatoarele vandute in ultimii ani ar trebui sa indeplineasca aceasta cerinta. In cazul putin probabil in care nu detii aceasta versiune, o poti descarca de pe site-ul Java.

Traduceri pentru Night Vision

Night Vision a fost creat special pentru a putea fi tradus cu usurinta in alte limbi. Acceseaza sectiunea de asistenta pentru mai multe informatii.

O versiune in limba rusa a acestei pagini se afla aici. (gazduit de Coupofy). O versiune in limba rusa a programului se afla aici. O versiune in limba belarusa se afla aici.

Cum se poate obtine Night Vision

Utilizatorii de Windows pot da click aici (2.3MB) pentru a obtine pachetul cu instalare automata. Pentru unele browsere, este suficient sa se dea click pe link. Pentru altele, mai intai va fi nevoie ca documentul sa fie descarcat pe calculator, urmand ca apoi sa fie instalat.  

Utilizatorii de Mac OS pot da click aici (6.5MB) pentru a obtine pachetul cu instalare automata. Click aici in cazul in care instalarea se face pe OS 10.8 Mountain Lion sau mai recent.

Utilizatorii de Linux pot da click aici <32 bit> (6.9MB) si aici <64 bit> (8.1MB) pentru a obtine pachetul cu instalare automata. Java Runtime Environment ar trebui sa functioneze bine pe cele mai recente distributii Linux. In cazul in care exista probleme, este recomandat sa se instaleze Java Runtime Environement de la Oracle.

Utilizatorii de alte sisteme de operare si cei care prefera instalarea manuala pot da click aici. (2.9MB). Se descarca intr-un director gol, se dezarhiveaza si se foloseste un browser pentru a urma instructiunile din nvj.html.

Codul sursa este disponibil aici. (2.9MB)

Giampiero Spezzano a creat un catalog mai cuprinzator care contine foarte multe obiecte celeste. El poate fi gasit aici. (contine peste 13.000 de obiecte). Catalogul se salveaza in directorul de instalare (de exemplu, penru Mac si Linux, /home/<user>/NightVision/ sau in folderul "Night Vision" din “users” pentru utilizatorii de Windows).

Pachetele de instalare pentru Mac si Linux au fost create cu ajutorul BitRock InstallBuilder, o platforma prin care se construiesc programe de instalare.

Diverse

Desi Night Vision a fost creat pentru cei care apreciaza astronomia, progamul poate fi utilizat si in alte scopuri, de exemplu, pentru astrologie si religie. In mai 2010, Astrologywizard a desemnat Night Vision drept “Site-ul saptamanii” aducand urmatoarele cuvinte de lauda:

“Este foarte usor de folosit, plin de informatii utile, intuitiv, extrem de customizabil si in general, este o placere sa il folosesti.”

Ma puteti contacta la: bsimpson@nvastro.com

Va rog sa incepeti subiectul mail-ului cu literele [NV], ca in exemplul de mai jos:

Subiect: [NV] Imi place programul tau!

astfel incat mesajul tau sa poata fi diferentiat de cele spam si sa nu fie sters din greseala.

Aceasta pagina a fost actualizata ultima oara in data de 23 august, 2015.